top of page

Zeytinyağı Hakkında Efsaneler ve Yanlışlar

Zeytinyağının yanma noktası düşüktür ve bu nedenle kızartma için kötüdür: Yanlış

  • Yemek pişirmek, sotelemek veya kızartmak için bir yağ seçerken, çoklu doymamış yağ miktarı düşük olan bir yağ aramalısınız. Bunun nedeni, çoklu doymamış yağ moleküllerinin ısıtıldıklarında daha hızlı oksitlenme ve kokuşma eğiliminde olmalarıdır. Bunun yerine, yüksek ısıda dengesini ve istikrarlılığını koruyan tekli doymamış yağ oranı yüksek olan bir yağ seçin.

  • Kaliteli sızma zeytinyağının yanma noktası 210 °C (410 °F)'dir. Bu seviye, zeytinyağının yanma noktasının genel olarak yemek pişirmek veya kızartmak için ideal sıcaklık olan 180 °C (375 ºF)’den önemli ölçüde daha yüksek olduğu anlamına gelir ve pişirmeyi tamamen güvenli hale getirir.

· Yiyecekleri pişirmek için kullanılan ısı seviyeleri şunlardır:

o Tavada kızartma/Soteleme/Pişirme: 120 °C (248 °F)

o Derin kızartma: 160 - 180 °C (320 °F - 375 °F)





  • Uluslararası Zeytin Konseyi der ki; "Zeytinyağı kızartma yapmak için idealdir. Uygun sıcaklık koşullarında, aşırı ısınmadan, önemli bir yapısal değişikliğe uğramaz ve besin değeri, sadece antioksidanlar nedeniyle değil, aynı zamanda yüksek oleik asit seviyeleri nedeniyle diğer yağlardan daha iyi seviyelerde kalır."

  • Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilirsiniz, yapmalısınız da. Tekli doymamış yağ asidi ve polifenol içeriği nedeniyle ısıya iyi dayanır ve diğer yağlara göre daha güvenli, sağlıklı ve lezzetli bir seçimdir. Yüksek tekli doymamış yağ yüzdesi, zeytinyağının yüksek ısıya maruz kaldığında daha iyi dengelenmesine yardımcı olur. Zeytinyağının aksine, çoklu doymamış yağ oranları yüksek olan diğer yağlar, yüksek ısıda hızla oksitlenir ve zararlı serbest radikalleri serbest bırakır.

  • İpucu: Yiyecekleri tavaya atmadan önce tava ve zeytinyağının sıcak olduğundan emin olun, aksi takdirde tavadaki yağın hepsi attığınız yiyecek (özellikle patlıcan cinsi sebzeler) tarafından emilir. Eğlenceli gerçek; zeytinyağı Türk sebze yemeklerinin pişirilmesinde tercih edilen tek yağdır. Bazı Türk yemekleri tencere soğukken hazırlanır, çünkü sebzelerin tüm o harika zeytinyağını içine çekmesi tercih edilir. Zeytinyağını emen sebzeler çok daha lezzetli ve çok daha fazla besin değerine sahiptir. Bu yüzden denemekten çekinmeyin.

Zeytinyağı sağlıksızdır ve kalp hastalığına yol açar: Yanlış

  • Amerikan Kalp Derneği'nin 1990'dan 2014'e kadar süren araştırmasında her gün yarım yemek kaşığı zeytinyağı tüketenlerin herhangi bir kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskinin %15, koroner kalp hastalığı riskinin ise %21 daha düşük olduğu saptanmıştır. Bir çay kaşığı tereyağı, margarin, mayonez veya süt yağının aynı miktarda zeytinyağı ile değiştirilmesinin, kardiyovasküler hastalık riskini %5 ve koroner kalp hastalığı riskini %7 oranında azalttığı saptanmıştır.

129 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page